Tuesday, March 26, 2013

RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE


Assalammualaikum.






Kek ni aku buat untuk birthday adik aku (Ina) dan anak sedara (Shasha) minggu lepas. Birthday yang dekat2 tarikhnya. 

First time buat kek ni sebab suka ngan penampilan isi dalamnya lagi pun aku suka kek2 yang ada 'isi' didalamnya. Bila dipotong kek tu...wah!...nampaklah kelainan dari kek biasa.




Russian black and white sebenarnya lebih kepada kek coklat. Cuma tambahan coklat dan keju yang ada disetiap lapisan kek buatkan ia nampak lagi cantik. Kek asal adalah 4 lapis kek tapi aku cuma buat 3 lapis je. Kalau 4 lapis lagi tinggi dan cantik bila dipotong.






Untuk kek coklat boleh guna mana2 sahaja resepi kek coklat yang anda selalu guna. Lagi sedap guna kek coklat lembab. Resepi aku ambil dari sini tapi ada ubahsuai sikit ikut bahan2 yang ada kat dapur aku ni.  Boleh klik untuk lihat step by step cara2 membuatnya. 





RUSSIAN BLACK AND WHITE 
Resepi : Juicy Cafe
Dari blog : Puteri's Oven.

Bahan A (loyang 8")
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn gula halus
1 cwn air panas
1/2 cwn susu cair

Bahan B
250gm butter 
2 cwn gula perang 
4 biji telur
2 sk esen vanila

Bahan C
2 cwn tepung gandum
2 sk baking powder
1 sk soda bicarbonat (aku tambah)
(ayak semua bahan)

Cara2.
Masak bahan A kecuali susu cair dengan api kecil hingga sebati, angkat dan sejukkan. Campurkan susu cair.

Pukul butter dan gula perang hingga kembang. Masukkan telur sebiji2 dan esen vanila. Gaul rata.

Masukkan adunan tepung berselang seli dengan adunan coklat. Kaup balikkan hingga rata.

Masukkan dalam loyang dan bakar secara bain marie pada suhu 160C (ikut oven masing2) selama 50-60 minit. Boleh juga dibakar kek seperti biasa.

Setelah masak angkat dan sejukkan.

FILLING COKLAT
50ml whipping cream (aku guna susu segar)
200gm coklat masakan - potong kecil2 (aku guna Le Bourne)

Cara2.
Panaskan whipping cream dengan api kecil hingga berbuih2 sedikit. Masukkan coklat dan kacau hingga larut. Angkat dan sejukkan. Masukkan dalam piping bag. Simpan dalam fridge hingga keras sedikit.

FILLING CHEESE (aku buat 2 adunan)
250gm cream cheese
120gm mentega (aku tak letak)
1 cwn gula icing (aku guna 150gm)
sedikit lemon essence
sedikit whipping cream yang telah dipukul kental - aku tambah.

Cara2.
Putar cream cheese dan gula hingga creamy. 
Campurkan lemon essence. Jangan banyak sangat nanti pedau. Cukup untuk membangkitkan rasa cheese sahaja. Aku campurkan sedikit whipping cream dan gaul rata. Agak2 adunan cheese secukup lembut. Masukkan dalam piping bag.

Cara melapis kek:
Potong kek kepada 4 bahagian. Lapisan pertama paipkan filling cream cheese ditengah2 sebesar duit 50 sen. Diikuti dengan filling coklat disekelilingnya dan diselangseli dengan cream cheese lagi. Buat seperti lingkaran ubat nyamuk hingga memenuhi kek.

Letak lapisan kek ke2 dan mula dari tengah dengan filling coklat pula dan diselangseli dengan filling cheese. Buat semua hingga habis. (refer link kat atas)

Setelah siap 4 lapisan sapu keliling kek dengan cream cheese dan kemaskan. Simpan di dalam frigde sementara menyediakan ganache coklat.


GANACHE COKLAT (untuk curah atas kek)
100ml whipping cream (aku guna susu segar)
300gm coklat - dipotong kecil

Panaskan whipping cream dengan api kecil hingga berbuih2 sedikit. Masukkan coklat dan kacau hingga larut. Angkat dan sejukkan sekejap sebelum dituang  atas kek. JANGAN tunggu sehingga ganache pekat.  Teknik menuang ganache atas kek klik disini dan di sini.





Lets try dan hidangkan untuk yang tersayang. Mesti happy giler. Buatlah lebih cantik dari yang ini.

Nota : 
Loyang 8" lenser dengan butter dan alas dengan baking paper di bahagian bawah sahaja.
Oven panaskan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit.
Jangan buka pintu oven semasa membakar kek terutama  dalam jangkamasa 20 minit selepas kek dimasukkan. Ini akan menyebabkan kek 'terbantut'.  
Cucuk ditengah2 kek dengan lidi satay untuk mengetahui kek sudah masak atau belum.
Lidi yang bersih setelah ditarik keluar dari kek menandakan kek telah masak.
Jika sudah cukup masa membakar dan kek belum cukup masak, bolehlah ditambahkan 5-10 minit lagi masa membakarnya.


Daa...











Wednesday, March 20, 2013

ASAS ROTI - ROTI KEJU

Salam bahagia.

Lama sungguh tak menjenguk ke sini. Gambar2 masakan dah bertimbun2 tapi satu pun tak sempat nak upload.

Dah makan semua? Lunch ni aku cuma makan roti je. Roti yang dibuat malam tadi. Gambar tak sempat nak snap sebab keluar2 dari oven panas2 tu ramai yang dah menunggu. Terus ngapp!

Dari minggu lepas angin nak meroti tiba2 singgah di dapur aku. Lamaaa sangat ! tak buat roti sebab selalu buat roti tak jadi lembut seperti yang diharapkan. Masa mengembang bukan main tinggi naiknya tapi bila dah masak tekstur jadi keras. Tu yang maleh tu. Keciwa!

Tersinggah kat blog sorang blogger masakan ni. Betul2 dia promote resepi tu menjadi dan sedap. So...ini lah hasilnya. Tak keciwa lagi tapi bahagia. Harap2 asyik makan roti badan pun tak mengembang cam roti.

Penambahan water roux dalam resepi ni yang aku rasa buatkan roti sangat lembut dan gebu sebab aku hanya gunakan yis tanpa bread improver atau bread softner. Apa itu water roux? Wah! interesting bukan? Ramai blogger2 masakan dah menggunakan water roux sebagai bahan tambahan dalam adunan roti untuk mendapatkan tekstur yang lembut dan gebu.

Water roux atau water roux starter (Ibu Roti) atau dipanggil Tang Zhong  adalah kaedah tradisional masyarakat Cina dalam  penyediaan mee dan kulit dumpling. Sekarang digunakan dalam penyedian roti atau bun. Digunakan sebagai agen penaik dan pelembut yang dicampur bersama bahan asas doh roti. (sumber internet). 

Aku rasalah...water roux ni juga digunakan oleh masyarakat Cina dalam pembuatan chakoi. Chakoi orang2 Cina terkenal sebab ianya lembut dan gebu. Sapa2 yang ada buat chakoi tu cuba2lah campurkan dengan water roux. Menjadi nanti share2 lah ye.

Resepi water roux.

50gm tepung gandum
250gm air

Campurkan tepung dan air ke dalam periuk. Kacau hingga sebati. Panaskan atas api yang kecil dan kacau hingga pekat. Setelah masak sejukkan dan simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti ais. Boleh bertahan sehingga 3 hari. Jika bertukar warna dan tekstur jangan digunakan lagi. Bila hendak digunakan keluarkan dari peti ais hingga mencapai suhu bilik.


ROTI KEJU - CHEEZY BREAD
Resepi oleh : emiliaputeri

Bahan-bahan

380gm tepung high protein (tepung roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera (aku guna mauripan)
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux
60gm butter/marjerin
1sk bread softner (saya tambah)-aku tak letak 

Mozarella/Parmesan Cheese dan gula secukupnya untuk ditabur atas roti  - aku gantikan dengan cheddar cheese

Cara-cara
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk mixer dan gaul.

Masukkan air sedikit-sedikit sehingga mendapat ketepatan yg dikehendaki (jangan masukkan semua air sekaligus) . Uli sehingga 20 minit. lebih sikit pun tidak mengapa.

Saya guna BM, saya masukkan  semua bahan dan biar BM uli dalam 10 minit. Kemudian saya masukkan mentega. Saya biarkan BM uli doh selama 1 jam 30 minit. 

Apabila BM dah siap menguli, saya keluarkan doh dan uli doh ikut bentuk yang saya suka. Oleh kerana doh yang dapat agak banyak, saya buat dua jenis roti: 

1. Roti Cheese saiz besar dalam loyang 9 X 9 inci
2. Roti bun kecil yang saya masukkan dalam muffin casing.  

Roti bun comel tu saya letak inti iaitu sardin.

Untuk bun comel-comel dalam casing, saya taburkan sedikit daun Parsley.
Untuk roti cheese bila dah mengembang tabur cheese dan gula castor.
Bakar 160 - 170 degree selama 15 -20 minit. Api atas bawah sehingga roti masak.

Dah siap. Bun yang masih panas terus sapukan butter ke atas permukaannya. 

Note - terlupa nak update. Dalam resepi di atas tak letak. Kang pening pulak yang baru nak buat. Lepas adunan mengembang tumbuk2 sikit nak keluarkan angin. Baru di bentuk samada bulat (bun) atau memanjang. Satu bun timbang seberat 50gm. Jika suka isi inti apa2 sahaja dan biarkan mengembang sekali lagi baru dibakar. Harap faham ye. 

Nak tengok step by step boleh klik link emiliaputeri kat atas tu.




Inilah adunan roti yang telah mengembang dengan jayanya. Naik melimpah sampai memenuhi BM aku. Terpaksa ditekan sedikit untuk mengeluarkannya.





Taraaa...!!





Blueberry bun. Yang ni belum masak lagi tapi tengok naik menggebu2..Gambar dah masak tak sempat nak snap dah kena ngapp!!.


Roti Keju. Kat atas je tabur cheddar cheese dan gula castor.









Roti keju bentuk bulat.







Pun boleh buat cinnamon roll.







Ini lah beraneka jenis roti yang boleh dibuat dengan resepi di atas. Sedap dan gebuszzz..!

Lets try. Thanks for singgah.

Saturday, February 23, 2013

NASI LEMAK PANDAN-SEHARUM KASIHMU.


Salam Bahagia.




Selamat berhujung minggu bersama keluarga dan orang2 tersayang. Meluangkan masa untuk keluarga setelah melunaskan tanggungjawab mencari rezeki dan bekerja untuk hari2 yang lalu.

Lamanya dapor maya ini tidak berasap walaupun hari2 dapur kat rumah tak pernah sejuk. Biasalah kalau punya keluarga yang besar macam aku ni sampai jauh2 malam pun ada lagi yang minta makan. Anak2 semua sedang membesar. Tekak dan selera masing2 tak sama.

Untuk hujung minggu ni aku sediakan nasi lemak. Dah lama tak buat nasi lemak. Cuma kali ini nak ubah sikit dari nasi lemak biasa ke nasi lemak pandan.

Kalau tengok di internet banyak resepi2 tentang nasi lemak ini. Rasanya lagi berperisa bila ditambah dengan bahan2 lain. Sekali sekala untuk cipta kelainan apa salahnya mencuba kreativiti makanan supaya nampak lagi menggiurkan dan menggamit selera. 

Nasi lemak lawannya adalah sambal tumis. Ada macam2 versi masakan sambal tumis. Anda bolehlah masak sambal tumis yang biasa anda buat. Sambal tumis ikan bilis, udang, sotong atau kerang. Boleh juga digandingkan dengan ayam goreng. Untuk hari ini aku cuma sediakan telur dadar sahaja sebab anak2 lebih suka telur dadar dari telur rebus.

Satu petua untuk dapatkan sambal tumis yang sedap ialah sambal harus dimasak agak lama iaitu sehingga cili benar2 masak. Kalau cilinya kurang masak sambal jadi kurang umph! Pilihlah belacan yang elok dan sedap untuk menambah kesedapan sambal tumis anda. 

Untuk dapatkan sambal tumis ikan bilis yang sedap cubalah tips ini. Aku dapat dari seorang kakak yang dipanggil Mak Ipoh sekarang berniaga di pasar malam Semenyih (tapi tak jual nasi lemak dah). First time makan sambal tumis dia memang terkedu! Mak datok! sedapnya..!! dia letak apa?..jeng...jeng...campurkan sedikit kepala ikan bilis semasa memblender cili kering tu. Sikit sahaja lebih kurang 1 sudu besar. Buang yang ada hitam2 kat kepala ikan bilis tu. Ambil kepalanya sahaja.! Cubalah..insyaallah. Moga Allah memurahkan lagi rezeki Mak Ipoh (rindunya kat dia).

Jom tengok resepi dan boleh cuba hidangkan untuk keluarga hujung minggu ni. Seperti kata anakku Iman..wah! cantiknya nasi lemak mama..mesti sedap sebab mama masak semua sedap. Oh!..tersendu aku! Hilang penat memasak.





Mulakan dengan Bismillah. Niat masak untuk keluarga dan masaklah dengan penuh rasa kasih sayang. InsyaAllah..sedap!

NASI LEMAK PANDAN.

Bahan2.
3 cawan beras
3 cawan santan
6 helai daun pandan + 1 cawan air (diblend)
1 biji bawang merah (dihiris)
1 batang serai (dititik)
1 inci halia (dihiris)
1 kiub stok ayam
sedikit garam
pewarna hijau

Bahan2 sampingan.
Telur rebus/dadar
timun
ikan bilis goreng
kacang tanah goreng

Cara2.
Basuh beras hingga bersih. Campurkan air daun pandan ke dalam santan. Masukkan bahan2 hiris, serai, stok ayam dan garam ke  dalam periuk beras. Campurkan santan. Masaklah seperti biasa (sukatan santan ikut beras masing2). Boleh juga dicampur sedikit pewarna hijau sebab warna daun pandan agak pucat.  Atau kalau nak nasi seperti gambar di atas bila nasi sudah agak2 kering (masih basah2 sikit) titikkan sedikit pewarna hijau di atas nasi (buat 2 3 tempat) dan biarkan hingga kering. Setelah nasi benar2 kering dan masak bolehlah digaulkan semua.

Selamat menjamu selera.




Monday, December 24, 2012

DURIAN CREPE


Salam ceria. Salam bahagia.


Salam perkenalan pada yang tersinggah kat blog ni.


Entry pertama yang tak disangka nak publish secepat ini memandangkan banyak lagi struktur blog ni yang belum dikemaskini.




                          



Tapi sebab rasa keterujaan yang teramat sangat nak share dengan semua tentang satu resepi yang telah mencetuskan fenomena di dunia masakan di alamaya ini. Tambahan sekarang sana sini tengah bermusim sang raja segala buah ini maka menyebabkan semangat nak mencuba terus membara.


Masa mula2 muncul durian crepe ni pernah cuba buat dengan resepi yang guna 2 3 jenis tepung. Ok cuma ada sikit rasa kurang puashati. 


Bila jumpa resepi yang guna 5 jenis tepung ni lagi lah hati bagai ditarik2 untuk mencuba. Ok sangat buat crepe ni. Lembut dan tak mudah pecah bila dilipat. Resepi ni dapat dari blog Yati si Ratu Talam. Kita dapat kat internet so kita share semula resepi ni kat internet gak. Fair and square. Pada yang belum mencuba tu boleh ambil resepi ni. 



                        


CREPE DURIAN
Resepi Asal :Kak Wan
Sumber : Yatie

Bahan-bahan
30 gm tepung Hong Kong/tpng gandum-Yatie guna 4 sudu besar rata
30 gm tepung kastard- Yatie guna 4 sudu besar rata
20 gm tepung jagung- Yatie guna 2 sudu besar rata
20 gm tepung ubi- Yatie guna 2 sudu besar rata
20 gm tepung kentang/ tepung sagu/ tpng hoon kwee - Yatie guna 2 sudu besar rata
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
250 ml susu cair- suhu bilik
1 sudu besar mentega cair/minyak masak
Pewarna kuning- optional

Cara-cara
Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis.  (aku blend semua) Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.

Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu. (aku guna kuali 20cm).

Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.

Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis. Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik! Tunggu  benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu.

Inti Kastard Durian
250 ml susu cair
1 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 biji kuning telur
150 gm isi durian
Non-dairy whip cream -secukupnya

Cara-cara
Satuan semua bahan kastard, kisar sebentar hingga isi durian hancur. Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga menjadi kental. Sejukkan dulu.

Simpan dalam peti sejuk sebelum diisi kedalam dadar/ crepe bersama whip cream.

Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental. Kemudian campurkan ke dalam krim kastard durian kita tadi. Kaup balik hingga adunan sebati. Jika adunan berketul, masukkan dlm mixer dan pukul sekejap je anggaran ia sebati dan kental.

Masukkan dlm bekas dan simpan dlm peti ais sementara menyediakan crepe.

Cara Penyediaan
Kepingan crepe ~ secukupnya
Krim Kastard ~ secukupnya
Isi durian ~ secukupnya

Letakkan sekeping crepe. Letakkan krim kastard di atasnya. Kemudian letakkan isi durian. Tutup kembali dengan krim kastard. Lipat seperti kita melipat sampul surat/ kuih lepat. Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap dimakan dingin.


Aku tak buat krim kastard. Tak sempat eh!. Cuma aku pukul non dairy whip cream hingga kental. Semasa melapis crepe aku letak whip cream, durian fresh, whip cream dan terus lipat. Terpulang pada citarasa masing2.













Lepas ni nak cuba pula resepi yang guna 7 jenis tepung. Memang menggila le crepe ni..

Pesanan - Kalau guna durian fresh sebaiknya guna dari jenis yang sedap seperti Musang King. Ianya akan mempengaruhi juga rasa crepe durian anda.