Wednesday, January 21, 2015

PUCUK MANIS GORENG BERKELAPA

30 Rabiulawal 1436H.

Assalammualaikum.






Mengisi sedikit ruang waktu rehat ini untuk update blog. Rasa mengantuk sebab perut dah kenyangkan. U alls lunch apa hari ini? Lauk kampong?...bestkan! Aku kalau pergi ke restoren2 yang ada lauk macam2 lebih 50 jenis lauk mulalah meroyan pusing 2 3 round nak memilih sayuran dan lauk pauk. Rasa tak reti nak pilih yang mana last2 ambil telur dadar je!..hihihi...sebab masa pusing2 pilih lauk dah terliur dah. Last2 ambik telur dadar sebab rasa dah kenyang tengok lauk2 yang lain. Boleh gitu?

Nasihat aku kalau nak pergi restoren2 macam ni kena dah set dalam kepala nak makan apa. Kalau tak jadi macam akulah..tah apa2 punya menu yang jadi. Lepas makan nampak pulak dessert2 yang best2. Segala mak nenek bubur beratur dalam periuk2 tanah atau periuk2 yang berkilat2 tu. Belum tenguk lagi kat depan kedai ada orang jual goreng pisang cheese. Ooo...memang giler makan betul!





Kalau kat Shah Alam ni sebelah2 area aku ni ada 2 3 restoren yang menyajikan lauk2 kampung yang sedap2. Restoran Azira dan Hartini di sec. 10. Nak tukar selera Restoren Nasi Ayam Pak Mal yang famous kat Shah Alam ni ada di belakang restoren Azira.

Kat sec. 8 ada satu lagi restoren yang sangat luas dengan hampir 100 menu lauk pauk aku rasa. Tak tau nama sebab parking2 je terus masuk restoren tak sempat nak dongak atas tenguk namanya. Kalau korang sampai sini mesti jumpa sebab hanya ada satu sahaja restoren yang luas kat situ. Kalau datang sini memang meroyanlah aku! Psstt!...ada kedai dekat restoren ni jual tudung murah2! Percayalah...orang Kajang, orang Selayang pun beli borong kat sini. Aku beli tudung bling2 harga RM9.00 tapi tanya kat tesco 25.00 hingget! Ambik kau! (out of topic sikit..)


Satu lagi restoren yang aku tahu yang seangkatan dengan di atas ada di TTDI Shah Alam. Dekat shoplots yang ada bengkel2 tu. Kita orang panggil restoren merah sebab catnya warna merah. Yang ni pun best tapi jarang pergi sana sebab kurang berurusan di kawasan itu. Bubur dia semua sedap2!
Kalau pergi tapau untuk buat buka puasa aku nasihatkan tak payah. Buat kurang pahala puasa kau je.






Ok..ini resepi memang benar2 lama dan berkurun yang membesarkan aku. Pucuk paku, pucuk ubi, pucuk manis, pucuk betik segala jenis pucuk yang boleh dibuat ulam dan dimakan pernah aku makan...tu sebab awet muda kot...hihihi...

Dapat pucuk manis ni dari jiran sebelah Zura dari Kajang. Ini hasil dari kebun abangnya yang memang menjual sayur2 kampung ini. Sebeban pucuk manis dan pucuk ubi dibawa ke Shah Alam dan diagih2kan kepada jiran tetangga. Terima kasih daun keladi.

Daun2 pucuk manis yang segar dan muda2 ni buatkan tekak aku rasa nak makan sayur goreng berkelapa ini. Dah lama tak makan dan tak buat sebab anak2 tak suka. Memang aku seorang je lah melayan tekak dan nostalgia sayur ni yang mak selalu buat masa aku kecik2 dulu.

Resepi senang je macam goreng sayur2 yang lain. Pucuk manis dalam seikat dibersihkan. Bawang merah 3 biji, bawang putih 2 biji ditumbuk dengan sejemput ikan bilis yang telah direndam. Tumbuk kasar2 je. Cili merah dihiris. Boleh juga gantikan dengan ciki kering potong. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan cili hiris. Masukkan pucuk manis goreng2 hingga layu. Masukkan sedikit air dan tutup kuali bagi pucuk manis tu empuk dan betul2 masak. Bila dan empuk dan masak masukkan garam dan sedikit perencah Secubit Rasa. Keringkan air dan masukkan kelapa parut lebih kurang 1/2 cawan. Gaul2 rata dan tutup api. Siap.




***Nota:
Pucuk manis biar betul2 empuk atau masak sebab jika kurang masak siapa yang tak tahan tu akan pening kepala sebab orang tua2 kata sayur ni 'berangin'. Aku memang pastikan sayur ni masak betul sebab aku sendiri pernah terkena 'angin' ni naik sampai ke kepala. Hampir pitam lepas makannya. Bukan salah sayur..aku ni yang banyak angin dalam badan kot.

Kelapa jangan banyak sangat nanti sayur tu rasa 'kesat' sebab terlebih kelapa. Means...kau makan lebih kelapa dari sayur.

Makan ngan nasi panas2 dengan ikan goreng je pun dah sedap!

Adios.



Thursday, January 15, 2015

TALAM SUJI...Cinta Hilang Kata.


24 Rabiul Awal 1436H.

Assalammualaikum.




Ini adalah resepi pertama untuk permulaan 2015. Awal tahun yang sibuk dengan anak2 sekolah dan GST yang semakin hampir. Sana sini GST. Meeting..meeting semua GST. Sampai tidur pun termimpikan GST. Bertuahlah kau GST kan!

Talam Suji satu lagi kuih kegemaran aku sebab rasanya yang tersendiri. Tepung suji yang berbiji2 halus, lemak manis gula melaka dan santan memang sangat sedap. Ini juga kuih kegemaran Amirul Shafiq yang dah lama merengek suruh aku buat dari zaman UITM Penang hinggalah dah sambung lagi ke UITM Shah Alam ini. Bila baru-baru ini dia singgah sebentar di rumah dan tolong aku jemur kain, sapu sampah dan berkemas aku teringat yang aku owe dia  kuih talam ni. Aduhai..buatkan aku rasa guilty walaupun aku tau apa yang dia buat tu adalah ikhlas. Mama ni je yang sangat sibuk tah apa2.

Tepung suji atau nama glamornya Semolina selalu digunakan oleh masyarakat India untuk kuih muih dan manisan. Masa mula2 berkenalan dengan tepung suji aku pun ragu2 nak guna sebab tepung ni tak halus macam jenis2 tepung yang lain. Bila dah cuba memang tepung ni punya rasa yang tersendiri.




Resepi ni resepi lama dulu tak ingat dari mana aku dapat tapi yang pasti resepi ni dah diolah banyak kali oleh aku dari resepi asal sebab dulu2 tak ada lagi blog2 masakan untuk dirujuk.

Kuih ni juga sering mendapat tempahan dari rakan2 yang dah merasa kesedapannya. Feel free to try it.

TALAM SUJI


Bahan A (bahagian bawah).
1 1/2 cawan tepung suji.
4 cawan santan 
1 cawan gula pasir
pewarna kuning
sedikit garam

Cara2.
Panaskan kukusan. Sapu loyang 10x10" dengan sedikit minyak dan alas dengan plastik.
Campurkan semua bahan A ke dalam periuk dan kacau hingga pekat sedikit.
Tuang dalam loyang dan kukus selama 15 minit.

Bahan B (bahagian atas)
140gm tepung gandum
1 biji telur
santan (secukupnya)

150gm gula melaka     )
50gm gula merah        ) C
50gm gula pasir          )
3 helai daun pandan   )

Cara2.

Masak bahan C dengan 1/2 cawan air hingga gula larut dan hancur. Tapis dan masukkan dalam jug penyukat. Tambah santan dan jadikan sebanyak 750ml.
Blend tepung dan telur dengan sedikit adunan santan tadi. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau hingga sedikit pekat. Cakar2 permukaan suji dengan garpu (bahagian bawah) dan tuang adunan tepung ke atasnya dan kukus lagi selama 45 minit atau sehingga masak.

***tips:
*Buka pengukus setiap 5 minit dan lap air yang terdapat pada bahagian dalam tutup pengukus.

*Buka tutup pengukus pada 5 minit terakhir dan biarkan sehingga permukaan kuih agak kering dan berkilat baru tutup api.

*Jangkamasa mengukus adalah 1 jam supaya kuih tahan lama dan tidak cepat basi.


Aku abadikan di sini gambar talam suji dan rakan alam maya di FB Puan Lily Haslina Nasir seorang blogger dan lebih menyerlah sebagai novelis hebat yang suka mengumpul teko dan pinggan2 lama. Novelnya yang terbaru 'Cinta Hilang Kata' telah berada di pasaran. Novel yang tebal dan besar dari saiz biasa. Maaflah Lily walaupun kak ita gemar membaca novel tapi belum sempat nak sambar novel ni lagi.










"bila cinta hilang kata
biar airmata yang berbicara..."

Wednesday, January 7, 2015

WW : PERGINYA KENANGAN 2014 MERAIH IMPIAN 2015.


Ada warna2 kehidupan dari setiap rasa yang dimamah. Masam, manis, pahit dan masin rencah2 kehidupan yang bakal dilalui sepanjang 2015 dan sehingga hayat dikandung badan.













Semoga diberkati dunia akhirat.

Salam ceria.




Tuesday, December 23, 2014

FONDANT CAKES...akhirnya!


Assalammualaikum. Salam manis. 

Bulan Disember bulan pernikahan. Selamat berbahagia untuk semua pasangan pengantin di luar sana.




Teruja sangat nak share something sweet kat blog ni. Taraa...ini lah project last week yang sangat mengujakan.




Setelah bertungkus lumus, berdebar-debar, membanting tulang 4 kerat sampai sakit2 bahu akhirnya kata2 syukur   alhamdulillah terucap jua. Bukan senang nak merealisasikan impian orang. Menggalas amanah dan harapan supaya hasil kerja kita dapat memeriahkan dan menyerikan majlis mereka.






Aku rasa setiap blogger2 masakan dan bakers kat luar sana mempunyai perasaan yang sama dengan aku. Bukan pujian yang diharapkan tetapi lebih kepada memberikan senyuman dan kenangan yang manis untuk semua orang yang terlibat. Menghadapi risiko cacian dan makian bila hasil kerja kita tidak seperti yang diharapkan haruslah sudah bersiap sedia menerimanya.





Kek hantaran adalah kek carrot dan 3 tier wedding cake order dari BFF Suzana Manan untuk anak saudaranya Zarith Sofia. Suzana sahabat dari Form 1 sampai sekarang. Sudah 30 tahun lebih masa berlalu.





Dari mula menyediakan kek hingga menghiasnya bibir tak henti2 berselawat dan berzikir agar segalanya dipermudahkan dan harapan orang menjadi kenyataan. Kek menjadi penyeri majlis yang manis. Alhamdulillah..akhirnya Allah makbulkan.





3 tier wedding cake ini yang terberat dan terbesar yang pernah aku buat. Nak menyalut kek yang paling besar dan tinggi hampir 6 inci memang sangat2 mencabar. Hampir 2 kg fondant diperlukan untuk kek buah seberat hampir 5 kg ini. Kek yang tengah adalah kek coklat dan yang paling kecil kek Red Valvet.




Suzana dan suami Azman.






 

Inilah hasil kerja seorang aku yang baru belajar 'bertatih' dalam seni pembuatan kek khasnya kek fondant yang hanya bergurukan Mr google dan terima kasih untuk blogger yang sangat merendah diri dan baik hati ini Azlita Masam Manis yang sangat2 membantu aku dalam menyediakan kek fondant. Semoga Allah membalasnya dengan sesuatu yang sangat manis.



Ini pula kek hantaran untuk Ameera dan pasangannya Afrizal yang telah selamat diijab kabulkan pada 21 Dec yang lalu. Minggu ini Meera bertandang ke rumah pengantin lelaki di Pontian. Meera anak sahabat aku juga Kak Ramona yang aku kenali melalui dunia masakan ini 20 tahun yang lalu.















Ini pula adalah gambar dari FB Rahiza sahabat yang menempah kek yang lalu untuk majlis pernikahan saudaranya.









Terima kasih untuk rakan-rakan yang memberi kepercayaan pada aku. Segala kekurangan minta dihalalkan. Yang baik itu segalanya dari Allah swt dan yang jahil serta khilaf itu adalah aku.








Tuesday, December 16, 2014

BASKET WEAVE...menganyam impian.


Assalammualaikum.

Minggu yang sangat memenatkan. Terkejar ke sana sini untuk menyiapkan tempahan kek ini. Nampak mudah tapi leceh dan lelah sebenarnya bilamana ada bahan yang tertinggal yang diperlukan disaat akhir. 

Alhamdulillah...akhirnya menarik nafas lega bila 2 biji kek ini dapat disiapkan dalam jangka waktu yang ditetapkan. Kemas cepat2 untuk balik kampung merewang di rumah Along pula untuk kenduri pertunangan Shasha. 






Walaupun kek fondant nampak mewah tapi masih ramai yang meminta kek yang diselaputi buttercream untuk menjadi penyeri di majlis bersanding. Syukur sangat bila warna kuning yang diadun menjadi hampir sama dengan tema majlis. Untuk kek 2 tingkat tempahan dari jiran blok bawah Kak Ani@Mak Aji untuk majlis persandingan anaknya. Dia cuma bagi kek dan warna yang dikehendaki dan design is on my own. Ikut senang Ita lah katanya. So...dengan senang hatilah aku buatkan basket weave ni yang aku rasa sangat sesuai untuk majlis yang istimewa itu.





Kedua-dua kek adalah Russian Black and White cake (RBNWC). Untuk bahagian bawah aku buat dua adunan dengan saiz 9 inci untuk dapatkan kek yang tinggi. Bila dah siap layer dan dibalut buttercream keknya menjadi setinggi hampir 5" dan nampak besar sangat! Berat lebih kurang 4kg. Takut kek tergelincir aku letak 'pasak' di dalamnya. 

Kek bahagian atas bersaiz 7" tapi bila dah siap jadi besar macam 8". Berat pun hampir 2 kg. 





Untuk kek yang ini aku guna resepi dari Azie Kithen untuk chocolate cakenya. Kek coklat boleh guna mana-mana resepi yang anda sukai. Cuma filling coklat dan cheese aku masih guna resepi yang sama.


Best Moist Chocolate Cake Ever
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sk vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)

Cara Penyediaan : 
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).

Lenser loyang 9x13" dengan minyak dan tabur dengan sedikit tepung.  Saya guna 10x10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.

Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas. Putar sehingga adunan sebati.

Tuang dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.






Untuk resepi penuh RBNWC boleh klik sini





Ini pula kek hantaran bakul putih untuk pertunangan Shasha anak Along yang berlangsung dihari yang sama. Memang lenguhlah tangan sebab buat design ni leceh dan ambil masa sikit tapi bila dah siap rasa puashati. Keknya adalah kek favourite aku Red Valvet!





Untuk minggu ni pula akan bergelut dengan fondant. Insyaallah semuga semuanya dipermudahkan. Doakan semuanya berjalan lancar. Bahu dah rebeh dua-dua belah ni!



Wednesday, December 10, 2014

WW : CARROT CAKE W CREAMCHEESE FROSTING


Assalammualaikum.

Untuk hantaran pertunangan. TQ Rahiza.








Pohon cempedak di tepi titi
Pohon nangka buah sebiji
Kalau sudah berkenan di hati
Marilah kita mengikat janji

Selamat berkenduri.

Wednesday, December 3, 2014

WW : RED VALVET & RAINBOW CAKE.


Assalammualaikum. 

Sekadar menjadi penyeri untuk hari ini walaupun langit selalu mendung. Gambar pun jadi kabur.


Red Valvet kek.














Rainbow cake.


















Adios.