24 Rabiul Awal 1436H.
Assalammualaikum.
Ini adalah resepi pertama untuk permulaan 2015. Awal tahun yang sibuk dengan anak2 sekolah dan GST yang semakin hampir. Sana sini GST. Meeting..meeting semua GST. Sampai tidur pun termimpikan GST. Bertuahlah kau GST kan!
Talam Suji satu lagi kuih kegemaran aku sebab rasanya yang tersendiri. Tepung suji yang berbiji2 halus, lemak manis gula melaka dan santan memang sangat sedap. Ini juga kuih kegemaran Amirul Shafiq yang dah lama merengek suruh aku buat dari zaman UITM Penang hinggalah dah sambung lagi ke UITM Shah Alam ini. Bila baru-baru ini dia singgah sebentar di rumah dan tolong aku jemur kain, sapu sampah dan berkemas aku teringat yang aku owe dia kuih talam ni. Aduhai..buatkan aku rasa guilty walaupun aku tau apa yang dia buat tu adalah ikhlas. Mama ni je yang sangat sibuk tah apa2.
Tepung suji atau nama glamornya Semolina selalu digunakan oleh masyarakat India untuk kuih muih dan manisan. Masa mula2 berkenalan dengan tepung suji aku pun ragu2 nak guna sebab tepung ni tak halus macam jenis2 tepung yang lain. Bila dah cuba memang tepung ni punya rasa yang tersendiri.
Resepi ni resepi lama dulu tak ingat dari mana aku dapat tapi yang pasti resepi ni dah diolah banyak kali oleh aku dari resepi asal sebab dulu2 tak ada lagi blog2 masakan untuk dirujuk.
Kuih ni juga sering mendapat tempahan dari rakan2 yang dah merasa kesedapannya. Feel free to try it.
Bahan A (bahagian bawah).
1 1/2 cawan tepung suji.
4 cawan santan
1 cawan gula pasir
pewarna kuning
sedikit garam
Cara2.
Panaskan kukusan. Sapu loyang 10x10" dengan sedikit minyak dan alas dengan plastik.
Campurkan semua bahan A ke dalam periuk dan kacau hingga pekat sedikit.
Tuang dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
Bahan B (bahagian atas)
140gm tepung gandum
1 biji telur
santan (secukupnya)
150gm gula melaka )
50gm gula merah ) C
50gm gula pasir )
3 helai daun pandan )
Cara2.
Masak bahan C dengan 1/2 cawan air hingga gula larut dan hancur. Tapis dan masukkan dalam jug penyukat. Tambah santan dan jadikan sebanyak 750ml.
Blend tepung dan telur dengan sedikit adunan santan tadi. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau hingga sedikit pekat. Cakar2 permukaan suji dengan garpu (bahagian bawah) dan tuang adunan tepung ke atasnya dan kukus lagi selama 45 minit atau sehingga masak.
***tips:
*Buka pengukus setiap 5 minit dan lap air yang terdapat pada bahagian dalam tutup pengukus.
*Buka tutup pengukus pada 5 minit terakhir dan biarkan sehingga permukaan kuih agak kering dan berkilat baru tutup api.
*Jangkamasa mengukus adalah 1 jam supaya kuih tahan lama dan tidak cepat basi.
Aku abadikan di sini gambar talam suji dan rakan alam maya di FB Puan Lily Haslina Nasir seorang blogger dan lebih menyerlah sebagai novelis hebat yang suka mengumpul teko dan pinggan2 lama. Novelnya yang terbaru 'Cinta Hilang Kata' telah berada di pasaran. Novel yang tebal dan besar dari saiz biasa. Maaflah Lily walaupun kak ita gemar membaca novel tapi belum sempat nak sambar novel ni lagi.
"bila cinta hilang kata
biar airmata yang berbicara..."
Sedapnya..bila nk pos ke sini..jd ker dtg ch?
ReplyDeleteCH dah ok ke dr banjir? Insyaallah kalau dtg cari cheq Da lah...
ReplyDeleteNice.. talam suji ni dulu antara pendapatan saya yang utama Cik Ta ..
ReplyDeletememang sedap
As salam ita. Insha Allah nak cuba resepi ni ya. Terima kasih atas cadangan utk menggunakan resepi ini.
ReplyDelete