Thursday, November 14, 2013

SNOW CHEESE CAKE...


Salam manis untuk semua. 

Dah hujung2 kalendar sekolah ni ramai yang menghadiri majlis Anugerah Kecemerlangan Sekolah dan ramai juga anak2 kita yang meraikan kejayaan di majlis2 konvo yang sedang rancak sekarang ni. Tahniah untuk semua. Kejayaan ini adalah permulaan untuk langkah yang lebih jauh mengharungi perjalanan hidup yang penuh berliku.

Hujung minggu ini juga aku akan ke Uitm Bkt Mertajam, Penang meraikan kejayaan abang long Amirul@Ayoi untuk majlis konvonya selepas 3 tahun berhempas pulas (macam teruk nau..) memegang title student U. Ada rezeki sambung lagi tahun depan untuk degree pulak.








Ok..back to the resepi. Snow Cheese Cake. Dah lama kek ni femes sejak diperkenalkan. Sekarang keluar pulak versi yang 'dibaikpulih', versi modified atau penambahbaikan. Dari Snow Cheese Cake terhasilnya Cheese Cake Meleleh. Apa yang meleleh tu?..cheesenya yang meleleh. Kalau teringat kesedapannya air liuq pun boleh meleleh. Hebat betul kan?

Resepi aku ambil dari Kak Nor secubit garam. Sebenarnya kek yang digunakan adalah kek sponge/span tapi versi buat sendiri. Selalu dolu2 aku guna ready made kek span yang jual kat kedai bakeri bila nak buat jenis2 kek macam ni tapi kali ni aku ikut betul2 resepi kek span yang kena bancuh sendiri. Nak tengok perbezaan rasa dan teksturnya. Lagi pun nak menghabiskan tepung hongkong yang dah terbeli gara2 nak buat durian creepe tapi tak berkesempatan.

Hmm...not bad! boleh tahan. Kek naik mengebu2 dan lembut. Lebih kurang dengan yang ready made dan aku suka teksturnya yang tidak terlalu ringan tapi masih lembut dan gebu.

Beza snow cheese cake dan cheese cake meleleh adalah pada toppingnya. Kalau nak buat kek sebiji macam ni guna resepi topping yang biasa tapi kalau nak yang meleleh tu guna resepi lagi satu. Aku letak dua2 kat bawah nun. 

Kek ini ditutupi dengan parutan halus cheedar cheese. Nampak lagi mewah dengan rasa manis cream cheese dan cheedar yang masin2 sikit. Presentation yang sangat ringkas dan menarik sesuai untuk yang tak pandai deco2 tu. Buat kek ni paling senang dan rasa pun sedap. I was wondering...ada tak alternatif lain untuk gantikan cheedar cheese tu sebab pada tekak aku rasa masin cheedar tu macam mengganggu pulak. Ke ada brand cheedar yang sedap? Aku guna jenama Anchor. Sila lah share ye kalau ada.

Kek ni diorder oleh sahabat aku Mas dari Dapo Mak Katering untuk majlis makan2 untuk pasangan husband and wife. Tu sebab wordingnya ada jiwang karat sikit. Nak buat untuk hantaran atau anniversary pun sesuai. Terpulang pada citarasa masing2.





(rings are not included)




Resepi asal dari SherryMZ@MyResepi dikongsi oleh ramai blogger. Aku ni penyambung resepi dari blog Kak Nor Secubit Garam.  Check it out!

SNOW CHEESE CAKE
Resepi : SherryMZ@MyResepi
Rujukan : Kak Nor@Secubit Garam

Bahan2 (loyang 9")

Kek
4 biji telur
2 biji kuning telur
100gm gula castor
100gm tepung hong kong/superfine/tepung gandum
60gm tepung jagung
50gm air sejuk (dari peti ais)
1 st baking powder
2 sudu makan ovelet
75gm mentega (cairkan)

Cara2
1. Campurkan semua bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana hingga pekat dan putih. Masukkan mentega cair. Putar lagi hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu butter dan dialas dengan kertas minyak.
4. Bakar menggunakan api atas bawah pada suhu 150C selama 45minit -1 jam (ikut oven memasing).
5. Bila sudah masak sejukkan dan dipotong kepada 2 lapisan.
6. Sapukan krim cheese di atas kek dan tutup dengan satu lapisan kek di atasnya. Salut seluruh kek dengan lebihan krim cheese.
7. Taburkan cheddar cheese diatasnya.
8. Sejukkan selama 1-2 jam di dalam peti ais.

UNTUK KRIM 
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
Cara - satukan kedua bahan dan putar hingga tidak berketul.

UNTUK TOPPING
1/2 kotak cheddar cheese (diparut halus)

CREAM CHEESE MELELEH
250gm cream cheese
120gm susu pekat manis
50ml UHT Whipping Cream
Cara - campur semua bahan dan pukul sebati. Adunan cair.

Tips :
1. Tak perlu sapu butter di keliling loyang cuma di dasar loyang sahaja.
2. Setelah kek masak terus telungkupkan loyang di atas redai dan biarkan sejuk. Ini untuk mengelakkan kek menjadi kecut.
3. Untuk cheese cake meleleh sila letak kek anda di dalam bekas dan lapiskan kek berselang seli dengan cream cheese diakhiri dengan taburan cheddar cheese. Gunakan  sudu untuk makannya.








Senyum sikit...say cheeseee...!!

Permisi.




2 comments:

  1. Akk pun kurang suka klu buh prutn cheese byk..muak ..

    ReplyDelete
  2. Memang wordingnya tu cukup romantik... Cantik kombinasi warnanya tu, kuning merah & putih, nampak harmoni & menawan!

    ReplyDelete