Assalammualaikum.
Alahai..nak tergelak lah aku ni. Biasa dengar perkataan French Toast ni tapi aku tak ambil pusing apa ke bendanya tu? Hinggalah pada suatu hari bila blogger Madihah tayang french toast untuk breakfast dia baru melopong mulut aku. Oooowhhh!..ini ke french toast? Kalau ini dulu lagi lah mak aku dah lama buat dah. Aku pun selalu gak buat benda alah ni sampaikan anak aku Iman pun pandai buat sendiri.
Oh!...bersangka baiklah kan. Aku lah yang ketinggalan pengetahuan tentang French Toast ni. Nama glamer sungguh macam makanan golangan bangsawan je rupa2nya benda ni dah jadi makanan kebiasaan untuk aku. Oh! ya..aku panggil ni roti celup telur goreng manis atau pedas. Kalau aku nak makan yang manis aku akan campur dengan susu, kurma, raisin dan cinamon sikit (tengok stok apa yang ada). Kalau nak yang pedas boleh campur cili dan sardin atau sambal sardin, rendang atau apa2 yang pedaslah. Gitu lah gamaknya yer orang yang ketinggalan macam aku ni.
Yang manis tetap jadi pilihan aku.
Aku buat manis sikit sebab nak makan macam tu je. Tak payah nak makan dengan syrup2 atau madu lagi.
Resepi ringkas sesuai untuk yang tak de masa nak buat breakfast dipagi hari yang sentiasa sibuk. Telur, susu pekat (ikut manis) sedikit cinnamon powder dan whipping cream (ikut stok yang ada) Tadi aku campur dengan baki susu cair yang tinggal sedikit dalam peti ais. Celupkan roti dan goreng atas pan yang diletak sedikit butter. Kalau ada slice cheese masa dah nak masak letak sekeping di atasnya dan angkat. Mudah dan cepat.
Bye.
No comments:
Post a Comment