Tuesday, October 1, 2013

BLUEBERRY SLICE CHEESE CAKE YANG SEDAP.


Assalammualaikum dan salam bahagia.

Wah!..ternyiur tak tengok blueberry cheese cake ni? Kalau korang tak..tapi aku memang sangat2 ternyiur. Lebih2 lagi tengok berlambak2 blogger dah buat kat blog masakan masing2.

Sedap sangat2!  lebih2 lagi baru2 masak. Orang kata cheese kek sedap bila disimpan dalam peti ais dan makan sejuk2. Yang ini memang tak sempatlah. Lepas je kek ni berposing2 terus ngap! dalam sekelip mata tinggal sepotong je.

Rasa manisnya ngam2 dan tak lah muak atau rasa creamy sangat macam kalau guna cream cheese. Resepi ini guna slice cheese. Tahukan slice cheese?...cheese yang letak kat burger tu. So..sedap je lah berlumba2 masuk mulut.







Untuk resepi ini aku guna slice cheese SCS, susu low fat Meadow Fresh dan butter Elle & Vire. Rasanya kalau guna apa2 brand pun ok kot tapi ikut experience aku yang tak seberapa ni, sesuatu brand itu juga memberikan impak rasa yang berbeza. Aahh...forget it!..kalau nak buat belasah je brand apa pun janji sedap.







Resepi hasil skodeng dari blog Ha-sue. Thanks my dear for the best recipe. Walaupun kejadian isi dalam kek ini tak secantik Ha-sue punya tapi rasanya memang tak boleh blah punya..tak pe nanti bila buat lagi akan diimprovekan kecantikan isi dalamnya. Kalau malas sangat boleh je skip blueberry yang kat dalam tu. Tak menjejaskan apa2 pun (cakap orang malas lah tu..) Satu lagi aku suka kek ini sebab tak payah nak buat based dia. Masuk terus dalam loyang dan bakar.



                      



Ok..jom belek2 resepi di bawah. Rasa2nya boleh buat kan? lagi best bila anak2 akan kata macam ni...(anak aku lah)..kenapalah mama ni masak sedap sangat hah!... hihihi...


Blueberry Slice Cheese Cake (loyang 8")
Resepi : Ha-sue


Bahan2.
300ml susu segar
6 keping keju kraft
3 biji telur (A)
90gm gula halus
110gm tepung gandum (ayak)
110gm butter/margerin
1sk esen vanila
bluebeery filling secukupnya

Cara2
  • Panaskan oven 180C. Gris loyang dengan mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  • Panaskan susu dengan api perlahan dan masukkan kepingan keju. Kacau hingga cair dan masukkan butter dan ketepikan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul kuning telur hingga berkrim dan masukkan dalam adunan susu bersama gula. Kacau rata.
  • Pukul putih telur hingga menjadi meringue (adunan betul2 kembang hingga bekas diterbalikan tidak tumpah)
  • Masukkan tepung gandum ke dalam adunan susu dan kaup balik hingga rata.
  • Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi hingga sebati.
  • Masukkan esen vanila dan gaul rata.
  • Ambil 2 senduk adunan ratakan dalam loyang dan picitkan blueberry filling dengan cara bulatan di sekeliling adunan. (isi filling dalam piping bag).
  • Ambil 2 sudu adunan dan tutup lapisan blueberry. Ulang langkah yang sama hingga habis.
  • Bakar pada suhu 175C selama 50 minit dengan kaedah bain marie. (ikut suhu oven memasing - oven aku 150C)


Blueberry topping (cara aku)
150gm blueberry filling
80gm air
2 tbs gula (ikut manis)

Kacau semua bahan2 hingga bergaul rata dan sedikit mendidih. Sejukkan dan boleh diletak di atas kek.





***Tips ***

Bila kek sudah masak tutup api dan renggangkan pintu oven. 

Biar kek di dalam oven lebih kurang 30-40 minit sebelum dikeluarkan.

Sebab cheesecake sifatnya sangat lembut dan gebus so suhu untuk membakarnya jangan terlalu panas. Jika suhu sangat panas kek akan merekah. 

***

say cheese...!


No comments:

Post a Comment