Monday, September 23, 2013

BLUEBERRY CHEESE TART


Assalammualaikum.

Hampir sebulan dapur maya ini tidak dikunjungi. Banyak perkara yang terjadi yang di luar batasan aku walaupun rasa diri bagai superwoman namun masih tak terjangkau dek tangan. Kalau nak tahu bacalah di sini di blog Anugerah Terindah

Hari ini aku nak kongsikan satu lagi resepi di blog kesayangan ini dan sebagai menambah lagi koleksi2 resepi yang ada.






Blueberry Cheese Tart salah satu kegemaran aku dan ramai lagi. Buatnya mudah cuma nak buat shell atau kulitnya yang remeh sikit lagi2 kalau guna acuan kecil 4.5cm. Kecil2 pun comel!. Terus sekali ngap..masuk mulut. Hmm...dap!

Actually kulit tart ni boleh menghasilkan tart2 yang berbeza seperti fruits tart, egg tart, hollander tart, red valvet tart dan sebagainya. Terpulang pada kreativiti anda. Kulit tart yang sedap pada tekak aku ialah yang lembut dan gurih. Gurih tu macam garing sikit tapi bukan keras! Dan kulit tart ini mesti ada 'rasa' lemak dan bukan rasa tepung semata. Oleh itu gunakan butter yang sedap atau margerine yang lazat untuk mendapatkan rasa sedap kulit tart ini. Lebih kurang rasa macam biskut raya lah.

Salah satu lagi sebab aku suka buat cheese tart ini ialah aku dapat melukis dan melakar2 corak di atasnya. Ini juga merupakan satu terapi bila pinggang dah rasa lenguh buat kulit tart. Rasa seronok sangat melihat corak2 tu. Dulu2 masa sekolah memang tidak pandai sangat utntuk melukis tapi entah macamana sekarang ini tangan tiba2 menjadi lembut melakar corak2 di kanvas cheese ini.

Corak2 ini juga kadang kala menjadi trademark pada seseorang pembuat cheese tart. Bila tengok satu2 corak tu mesti dah tau dia yang buat. So..you can create your own trademark secara tidak langsung. Yang di bawah ini adalah percubaan menbuat corak bunga tulip. Boleh lah ekk.. aku pun bukannya pandai sangat!.





Ok..kita intai2 resepi dari blogger Azita Zain yang femes dengan cheese tart ini tapi resepi ini aku ambil dari blog seri kandi  yang juga laris menjual cheese tart menggunakan resepi yang sama.


BLUEBERRY CHEESE TART.
Resepi   : Azita Zain
Sumber  : Blog seri kandi

Kulit tart/sweet pastry
170gm margerine (aku guna butter)
50gm gula icing
1 biji telur C (aku guna B)
1 st esen vanila
290gm tepung gandum

Cara2.
1. Pukul sekejap margerin dan gula icing dengan senduk kayu.
2. Masukkan telur dan esen vanila, pukul dengan senduk kayu hingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan uli dengan lembut (guna hujung jari) hingga jadi doh.
4. Tekan doh pada acuan tart. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
5. Cucuk2kan kulit tart dalam acuan dengan garfu untuk mengelakkan  ia menggelembung.
6. Bakar pada suhu 160 - 170 selama 25 minit hingga kekuningan. (suhu oven ikut kesesuaian oven sendiri)
7. Bila sudah masak angkat dan biarkan suam baru diterbalikkan acuan untuk mengeluarkan kulit tart. Jangan dicungkil.

Bahan krim.
250gm cream cheese (philadelphia)
50gm gula kastor 
1 biji telur (B)
1 st esen vanila/lemon (aku guna esen lemon - sedikit saja)
blueberry filing secukupnya.

Cara2
1. Pukul cream cheese dengan gula hingga kembang (guna mixer)
2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag.
4. Ambil sedikit adunan keju dan campurkan dengan pewarna yang di sukai.
5. Masukkan bluberry filing ke dalam piping bag dan picitkanlah ke dalam kulit tart secukupnya.
6. Picitkan cream cheese di atas blueberry hingga memenuhi kulit tart dan lorekan adunan cheese yang bewarna tadi dengan lidi dan buatlah corak yang disukai.
7. Bakar sekejap 5 - 7 minit pada suhu 160C (oven  aku) dan untuk menentukan cheese telah masak atau belum, sentuh permukaan cheese dengan jari. Jika tidak melekat bolehlah diangkat. Jika masih melekat di jari tambah masa membakar 1 atau 2 minit lagi.

** Tips **

Cairan dalam telur yang berbeza mungkin menjadikan sukatan tepung tidak semestinya 290gm. Masukkan tepung sedikit2 hingga menjadi doh yang lembut tidak melekat di jari dan mangkuk. Bila sudah cukup lembut jangan dihabiskan tepung itu.

Butter atau margerine yang terlalu lama pada suhu bilik atau terlalu lembik akan menyebabkan penggunaan tepung yang berlebihan dan menyebabkan kulit tart menjadi keras dan liat.

Campuran esen lemon atau sedikit perahan lemon ke dalam adunan cream cheese akan membangkitkan lagi rasa cheese itu.

Jangan membakar cheese tart terlalu lama nanti cheesenya tidak berkilat dan menjadi kusam.


Till we meet again.


Take care.











1 comment: