Monday, September 8, 2014

IKAN CENCARU@JAKET MASAK TAUCU.


Salam manis.

Resepi yang simple je masak untuk anak2 semenjak dua menjak ni. Entah kenapa budak2 ni suka pulak kalau aku buat masak taucu ni. Selalunya kuah pasti habis yang tinggal ikan tergolek2. Mungkin sebab sebelum ni aku selalu masak tauchu dengan sayur..means buat sayur goreng bertaucu. Budak2 tak makan sayur sangat so bila aku buat ikan masak taucu baru dorang tau sedapnya rasa taucu ni.






Selalu aku guna taucu yang dibeli timbang di kampung sebab lebih sedap pada tekak aku lah. Kali ini guna taucu Adabi je yang ada jual kat sini.

Kalau masak taucu ni mak selalu guna ikan yang 'tawar' cam cencaru atau selar tapi nak guna ikan lain pun boleh.

Resepi sangat mudah. Boleh tokok tambah ikut selera sendiri. Ini pun main campak-campak je. Yang penting anak2 makan berselera. Ialah...air tangan mak kan!...buat masak bodoh2 pun semua sedap!




IKAN CENCARU MASAK TAUCU
Resepi olahan : Cik Ta (resepi sendiri lah...)

Bahan2
5 - 6 ikan cencaru/kembung/selar
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 in halia
2 biji cili hijau/cili api (ikut pedas)
2 sudu makan taucu (ditumbuk sikit)
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh maggi cukup rasa
1 keping asam keping
air secukupnya

Cara.
Bersihkan ikan dan goreng. Hiris bawang2, halia dan cili.
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hingga wangi. Masukkan sos tiram, taucu dan maggi cukup rasa. Kacau rata. Masukkan asam keping dan air secukupnya (untuk kuah). Sudah mendidih masukkan ikan dan biarkan sekejap dan angkat.

Tips:
Kalau tak suka rasa masam boleh lah dikeluarkan asam keping setelah kuah mendidih.

Asam keping boleh digantikan dengan cuka makan.

Tak perlu masukkan garam sebab taucu dan sos tiram dah masin. Nak tambah pun no hal.

Adios.








1 comment:

  1. Anak-anak saya pun suka kalau ikan masak taucu, kuahnya dulu yang diorang habiskan he heheh.

    ReplyDelete