Saturday, October 25, 2014

AYAM PERI-PERI ALA NANDOS.


Assalammualaikum.

Selamat bercuti Maal Hijrah pada semua. Ini adalah scheduled entry. Mungkin masa entry ni dah published aku sudah berada di Kota Pahlawan, Surabaya, Jawa Timur Indonesia. Perjalanan yang tidak  dirancang. Semoga semuanya dipermudahkan.







Ok...resepi hari ini adalah resepi 'terjatuh cinta'. Cinta pandang pertama bila lihat resepi ni di blog Bicara Kak Nor.
Nampak sedap dan menggugah selera!

Sebenarnya ada cerita mengapa aku rasa nak buat sangat ayam peri peri ni. Setiap pagi nak ke ofis aku akan shortcut melalui Kerjaya Food Court dan selalu nampak lori Peri Peri Nandos ni parked kat one of the kilang kat situ. Tertanya2 apa ke benda lah Peri Peri ni? Ok..ini adalah serba sedikit source tentang Peri Peri dan Nandos yang aku cari di library en google. Kena tahu jugak asal usul menatang Peri Peri ni.
C&P je..tak larat nak taip panjang2.


Per-peri (piri-piri, pili-pili) merupakan spesis cili dalam kumpulan `Capsicum frustescens'. Perkataan `Pili-pili' ini berasal daripada bahasa Swahili yang bermaksud, `Pepper Pepper'. Cili peri-peri ini juga dikenali sebagai African Bird's Eye atau African devil.  Lada ini hidup dan boleh didapati di Malawi, Afrika Selatan, Ghana, Nigeria, Zimbabwe dan Mozambique.

Perisa dan sos peri-peri ini popular di Nando's yang merupakan sebuah rangkaian restoren yang berasal dari Afrika Selatan dan bertemakan Portugis (Portugese-Mozambiqan Peri-peri). Afrika Selatan adalah salah sebuah yang ada Cili Peri-peri. Pada tahun 1508, pelayar-pelayar Bangsa Portugis belayar merentasi lautan untuk mencari rempah-ratus dan telah menemui rempah peri-peri. 

Restoran Nandos ini dinamakan bersempena Nandie, anak lelaki Fernando Duarte salah seorang daripada pengasas Nando's. Duarte berbangsa Portugese-Mozambiqan. Duarte dan rakan kongsinya, Robert Brozin, membeli sebuah restoran dipanggil Chickenland di Rosettenville, Johannesburg Afrika Selatan pada tahun 1987. 

Dan sejak itu Restoren Nandos telah berkembang hinggalah sampai ke Malaysia ini.

(sumber google)

Walaupun dah sampai ke Malaysia tapi aku masih belum mencuba makan di situ. Bila terlihat Kak Nor share kat blog terus terjatuh cinta nak mencuba. Nampak cam sedap je. Presentation kak Nor buat aku tak sabar nak cuba. Cuti Diwali hari tu ambil kesempatan buat ayam ni. 







Ini yang dipanggang dengan kuali ajaib. Agak hangus sikit tapi tetap sedap!


Tak sempat nak hias2 bagai sebab semua dah tunggu nak bersantap. Sosnya agak gelap sebab aku campur sikit dengan gula sebab rasanya agak masam combination lemon dan cuka. Next time kena adjust masamnya. Sos pun pekat dan gelap sebab aku terover cooked. Leka dok tangkap gambar serimuka batik merah tu...hihihi.





ini yang dipanggang dalam oven. Cantik berkilat keoren2an. Macam ayam kat kedai mamak pun ada.


AYAM PERI PERI ALA NANDOS
Resepi : Bicara Kak Nor (C&P)

Bahan2
1 ekor ayam di bersihkan di potong 4
6 biji cili padi (ikut kepedasan masing2 nak tambah atau kurang)
1 biji cili capsicum
1 biji lemon di perah ambil nya
2 sudu besar paprika powder
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk oregano 
kaknoor guna oregano fresh di cincang
1/2 sudu kecil serbuk cili merah
1/2 cawan minyak sayur
5 ulas bawang putih
4 sudu besar cuka
1 sudu besar lada hitam tumbuk
1/4 sudu kecil pewarna merah atau oren


CARA NYA
1.  Kisar cilipadi, capsicum, bawang putih, masukkan air lemon, paprika, garam,serbuk cili merah, cuka, lada hitam dan pewarna dalam bekas besar.
2. Kacau sebati tambahkan dengan potongan daun oregano fresh dan ayam, gaul  rata dan peraplah selama 1 ke 2 jam.
3.  Panaskan kuali tak melekat panggang lah ayam tadi sehingga kekuningan sebelah luar nya, lepas tu baru lah dimasukkan dalam oven untuk masak sepenuhnya selama 30-40 minit dengan api 170'C.
4.  Lebihan marinade tadi ditambah dengan sedikit air dan masak lah sehingga pekat.
5.  Boleh lah dihidangkan bersama ayam peri-peri ni.





lepas ni nak gandingkan dengan potato salad dan coleslaw.


"mama nak tangkap gambar lagi?"

Iman memang dah tak sabar nak meratah ayam ni sebab dia sekarang diet makan nasi. So ratah ayam aje. Sebelum tu dia dah lama usha ayam ni nak buat chicken chop tapi aku suruh dia sabar sebab nak buat ayam Nandos ni.

Apa reaksi anak2?

"hmm..sedap sangat! Kenapalah mama masak semua yang sedap2?"

"mama nanti buat lagi"

Memang tak cukup lah 3 ketul peha tu harus diulang buat lagi.

so..? jom cuba cuti2 ni. Memang sedap!.






Pssttt...Azizah Syed..kalau kau baca entry ni cubalah Zah. Sedap! Anak2 mesti suka.

Rendang ari tu sedapkan?

Selamat bersantap.




1 comment:

  1. Saya pun penah makan ayam peri peri nandos ni sekali jer dalam seumur hidup .. hehe
    Bagi yang suka ada influence masam2 pedas mesti suka ..
    Cik Ta, kalau saya setakat 2 whole leg tu tak cukup.. hehe

    ReplyDelete