Thursday, October 23, 2014

Serimuka Batik Merah.


Assalammualaikum. Salam Maal Hijrah.




Dua hari kerja. Satu hari cuti. Dua hari kerja. Dua hari cuti. Bestkan kalau tiap2 minggu cam ni. Awat lah cuti Diwali dan Maal Hijrah tak bersambung. Boleh panjang sikit cuti sampai hujung minggu. 

Semalam cuti Diwali masih berkesempatan nak cuba resepi dari blogger sebelah section rumah aku. Dari blog Kak Rose My Kuali duk section 19. Dekat je tapi tak pernah bersua muka. Blog aku pun dia tak pernah jengok lagi kot. Resepi asal dari Ratu Talam Yatie Memories.


Terpikat ngan warna merah putih pulut ni dan lapisan atas yang guna tepung kastad sepenuhnya. Selalu buat serimuka guna tepung gandum so try lah guna tepung kastad pulak.







Jangan panik kalau masa bancuh tepung ni warna kuning mencelah kastad tu nampak cantik sangat. Bila dicampur warna hijau baru terserlah hijau lumut yang cantik. Aku suka colour ni. Hijau campur kuning warna jadi hijau lumut yang lembut.

Resepi ni boleh dipelbagaikan. Kalau tak letak warna hijau dan campur sikit dengan durian boleh jadi serimuka durian. Pun sedap! Layer atas warna kuning dan bawah pulut putih dan merah. Cantik kan? Zaman moden ni kena pandai berinovasi dengan makanan supaya nampak cantik dan sedap.





Cuma aku tak letak telur sebanyak 4 biji tu. Aku letak sebiji je sebab tekak aku tak boleh nak telan kalau ada campuran telur yang banyak. Ikut selera sendiri lah ye.

Satu lagi guna tepung kastad ni adunan atasnya sangat licin dan cantik tapi serimuka yang aku buat ni terlebih kacau sampai agak pekat sikit so tak licin sangatlah.

Oh..satu lagi. Aku tak jumpa pulut merah kat sini so pulut yang 100gm tu aku letak pewarna merah je. Kira jadik lah ye. Resepi asal dari Yatie guna pulut hitam.


Thank you kak Rose untuk serimuka yang cantik dan sedap ni.







SERIMUKA BATIK MERAH

Bahan lapisan Bawah
400gm beras pulut
100gm pulut hitam (pulut putih aku warnakan merah)
300ml santan pekat
250ml air
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam halus

Cara2.
Rendam beras pulut sekurang2nya 3 jam.
Masak pulut putih bersama santan, air dan garam. Pulut 100gm tu aku asingkan dan letak pewarna merah.
Kukus pulut selama 30 minit.
Apabila pulut sudah empuk campurkan pulut putih dan pulut merah. Gaul Rata.
Tekan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dialas dengan plastik dan disapu minyak.




Bahan Lapisan Atas

Bahan A
250gm gula castor
100gm tepung kastad
400ml santan pekat
400ml air (blend 10 helai daun pandan dengan air - tapis dan ketepikan)

Bahan B
4 biji telur (aku guna 1 biji)
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil pandan essence
pewarna hijau secukupnya

Cara2.
Satukan bahan A dan kacau rata. Campurkan bahan B dan kacau hingga sebati.
Tapis ke dalam periuk dan kacau hingga naik wap dalam 3 minit.
Tuang atas lapisan pulut dan kukus selama 30 minit.
Bila dah masak angkat dan sejukkan. Biarkan betul2 sejuk baru dipotong dengan pisau plastik.








Tips: kalau tak nak ada rasa hanyir telur basuh dahulu telur dan buang 'mata' atau talipusat telur itu.


" Hijrah itu perjuangan
  Hijrah itu persaudaraan
  Hijrah itu perpaduan.."


Permisi. Take care.













4 comments:

  1. Sedap tu ita...teringin plak nk mkn tp malas nk buat..kihkikh..camana tuh????

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau malas nak buat tengok je lah..hihihi...

      Delete
  2. Asalamualaikum dan salam kenal Ita.... he he he kak rose datang rumah ni dan tadi try buat ayam peri peri ala nandos tu....sedap tp rupa sangat lah hazabbbbb!!!!

    ReplyDelete
  3. Cik Ta, tak boleh makan pulut banyak nanti gagap ... meh bawak sini biar saya yang habiskan.
    Seri muka ni fav saya!

    ReplyDelete