Assalammualaikum. 24 Ramadan 1435H.
Hanya beberapa hari sahaja lagi Ramadan akan pergi. Entah berjumpa entah tidak di Ramadan akan datang. Iktibar dari tragedi Gaza dan MH 17 kematian itu ada di mana2, bila2 masa sahaja. Di langit, di bumi, di lautan dan di daratan ia tetap menghampiri kita. Jika saat itu tiba biarlah ianya dalam husnul khatimah. Moga kita sentiasa dirahmatiNya.
Dihujung2 Ramadan ini rasanya setiap kali iftar dan sahur hanya masak yang simple2 sahaja. Simple2 pun nasi tetap ada. Walau berbuka dengan juadah2 yang lain nanti lepas2 tarawih budak2 ni akan cari nasi juga.
Penang fried kuew teow ini ada 2 3 kali aku buat untuk berbuka. Selalunya main campak2 apa aje yang ada kat dapor tapi kali ni aku tertarik dengan resepi dari Kak Jee ini. Cara kak Jee buat kuew teow ni yang buat aku tertarik nak mencubanya. Ala Penang style yang sangat simple tapi sedap!
Ikut cara Kak Jee sebijik2 kalau nak dapatkan rasa kuew teow seperti yang diceritakan. Api kena besar dan buat pantas. Bahan2 kena dah sedia ada macam yang kita selalu tengok orang goreng keow teow kat kedai tu. Resepi ni resepi favourite customer masa dia berniaga dulu. Klik sini dan sini untuk penerangan yang lebih detail dan resepinya. Resepi di bawah untuk seorang atau satu portion. Kak Jee pesan buat sikit2 lagi sedap dari buat banyak sekaligus. Kira ini resepi untuk orang berniaga lah. Thanks kak. Anak2 suka kuew teow ni. Rasa telur yang garing buatkan rasa kuew teow ni lain dari yang lain dan buatkan aku teringat2!.
PENANG FRIED KUEW TEOW.
resepi asal : Kak Jee
Bahan2.
1 gengam kecik kuew teow (jenis yang halus bukan lebar)
3 ekor udang
1 biji telur
1 sudu sambal tumis
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
1 sudu kecil sos/kicap ikan/nampla
1 ulas bawang putih
kerang (direbus dan kopek)
taugeh (suka hati banyak mana)
kucai (potong 2 inci)
Cara
Ketuk bawang putih. Panaskan minyak dan tumis bawang putih (api besar). masukkan udang dan balik2kan dalam 1 minit. Tepikan sikit udang(tolong tepi sikit!...hihihi) dan masukkan telor. Biarkan dalam 1 minit dan kecilkan api. Masukkan kuew teow, kucai, sambal tumis, kicap manis dan sos ikan. Besarkan api dan kacau cepat2 hingga rata. Masukkan taugeh dan kerang. Kacau2 lebih kurang tutup api dan hidang.
***Tips dari kak Jee.
Jangan masak taugeh terlalu lamananti kurang ranggup.
Cuba masak satu2. Kalau masak sekali dua untuk tiga pinggan, lari rasanya.
Kalau tak menjadi maknanya dapur anda tak cukup power! Lihat gambar dapur dan kuali di link di atas.
Kalau malas nak buat atau tak de sambal tumis beli je sambal kat makcik jual nasi lemak.
No comments:
Post a Comment