Thursday, July 17, 2014

REZEKI RIMAU....NIKMAT MANA LAGI YANG HARUS KU DUSTAKAN.


Assalammualaikum. Ramadan Kareem.

Ada sedikit waktu terluang bolehlah update blog ni. 19 Ramadan hari ini. Alhamdulillah kita berada di bumi Malaysia yang aman damai. Masih dapat meraikan dan menghayati Ramadan dengan aman. Masih dapat mencicipi juadah2 enak setiap kali iftar tiba. Bandingkan dengan saudara2 kita di bumi Gaza sana. Mungkin puasa mereka melebihi dari waktu yang ditetapkan tanpa makanan untuk berbuka. Mungkin makanan yang terhidang cukup sekadar mengalas perut menunggu waktu berpuasa untuk keesokan harinya. Mungkin tiada ketenangan dalam amal ibadat bilamana bunyi letupan bom menenggelamkan gema azan dan tadarus mereka. Alhamdullilah...nikmat mana lagi yang harus kita dustakan.

Bukan membangga, riak dan angkuh dengan paparan ini. Sekadar perkongsian bersama betapa ukhwah persaudaraan sesama kita masih kuat terutama di bulan mulia ini. Masing2 berebut2 bersedekah semampu yang boleh. Jiran tetangga adalah orang yang paling dekat dan paling mudah sekali untuk diberi dan menerima sedekah. 

Ini adalah juadah iftar minggu lalu. Aku geleng kepala melihat juadah memenuhi meja sampaikan nak letak pinggan nasi pun tak muat dah. Sementelah pula meja makan kerajaan ini agak kecil untuk 6 kerusi sahaja. 

Beberapa kali ketukan di pintu rumah aku kedengaran dan tugas Iman untuk mengambil juadah2 dari jiran tetangga. Sampaikan ketukan yang keempat Iman dah meneka2 juadah apa pula yang tiba. 

Bila hubby balik dari Param beberapa bungkusan memenuhi tangan. "banyaknya beli?" aku melirik pada beg2 plastik warna merah.

"jumpa kawan tadi dia sedekah. Ambil je lah"..jawab hubby termengah2. 

Memang penuh meja petang itu sampaikan aku cancel nak buat kuew teow goreng. Alhamdulillah...bak kata mak rezeki rimau! 
Ayam goreng berempah lebihan sahur. Ikan selar goreng berlada yang aku buat. 
Nasi goreng cili padi pun lebihan nasi sahur. Sayang nak buang transformed jadi nasi goreng. Habis!
Kuih keria dari Zura jiran sebelah dan karipap dari Yenny jiran depan rumah.
Juadah utama dari Param adalah sate di Param Padang Jawa yang sedap sangat.
Kawan hubby belanja paru goreng garing, paru berlada, udang goreng ranggup dan yong tau foo.

Sampai tak cukup pinggan. Mangkuk2 semua keluar.


Faiz balik dari kelas singgah di Masjid Al Huda dan Masjid Ubudiah ambil bubur lambuk. Lebihan kacang tanah goreng nasi lemak semalam makan dengan bubur lambuk. Mix and match gitu. Lagi sedap dan kena kreatif.Apam atau cupcake? entahlah...tak larat nak rasa. Dihantar oleh Liza jiran tingkat bawah sekali. Ingatkan ini juadah yang terakhir tapi dah dekat2 nak azan sampai lagi semangkuk bubur jagung dari jiran depan Zah Ganu. Tak sempat dah nak snap sebab kamera dah simpan siap2 nak bersantap. 

Habis ke semua tu? Memang ada yang tak habis. Aku bungkus2 suruh hubby bagi pada Bangla kat Petronas dan Indon2 yang ramai dikenalinya ketika dalam perjalanan ke Tarawih malam tu. 

Bertuahnya tinggal di Malaysia. Bumi aman damai cukup segala khazanah negara yang dapat dikongsi bersama.

Hmmm...alahai..tiba2 terdengar pulak lagu Dendang Perantau oleh Tan Sri P Ramlee. Nak raya dah kita yer..

Selamat mengumpul pahala di Ramadan yang semakin berakhir ini.

Wasalam.


No comments:

Post a Comment